Decalogul sau Cele Zece Porunci – Adevarata zi de odihna este sambata sau duminica?
Decalogul sau Cele zece porunci dumnezeiesti, cum mai este cunoscut, a fost si mai este inca temelia sistemului juridic omenesc. Continutul celor zece porunci se gaseste in cartea Exodului (sau Iesirea) in capitolul 20. Decalogul este format, asa cum sugereaza insasi denumirea, din zece particele, zece porunci care au fost scrise de Dumnezeu Insusi pe doua table de piatra. Au fost inmanate profetului si conducatorului Moise pe Muntele Sinai, in urma cu aproximativ 3500 de ani. Primele patru porunci ne invata care este esenta ascultarii si iubirii de Dumnezeu. Urmatoarele sase porunci sunt o exprimare succinta a ce inseamna sa iti iubesti aproapele, semenii. Ascularea de cele zece porunci a fost exemplificata in mod desavarsit si demonstrata a fi posibila de viata Domnului Isus Hristos. Predica de pe Muntele Fericirilor (Matei 5-7) nu este altceva decat o aprofundare a invataturii continute in cele zece porunci. Etica crestina nu are de-a face doar cu comportamentul exterior ci si cu gandurile si trairile launtrice ale omului.
Care este ziua a saptea a saptamanii: sambata sau duminica? – Pare o intrebare extrem de simpla. Mare mi-a fost mirarea ca, dupa multi ani in care am impartasit parerea unei majoritati neinformate, sa descopar ca adevarul este cu totul altul.
Decalogul – Legislatia intregii omeniri are la baza cateva precepte foarte simple (dar nu simpliste) pe care le regasim in cele zece porunci. Aceste porunci au fost cunoscute de toti patriarhii credinciosi care au trait de la Adam si pana la Moise.
Decalogul in format .jpg – O reproducere cuvant cu cuvant a textului din editia tiparita in 1939 a traducerii Bibliei, realizata de preotii profesori Vasile Radu si Gala Galaction
Cele zece porunci asa cum apar traduse in Biblia de la Bucuresti (1688), cea mai veche traducere integrala a Bibliei in limba romana.
Decalogul pentru copii – Veti gasi aici o parafrazare a celor zece porunci pe intelesul copiilor. Multi parinti probabil au intampinat dilema explicarii poruncii a saptea de exemplu unui copil de cativa anisori. De la varste fragede copiii au nevoie sa inteleaga nevoia stapanirii de sine in ce priveste alimentatia si expunerea la audio-vizual pentru ca ele pun o buna temelie. Am ales accentuarea celui din urma aspect in parafrazarea propusa, din limita de spatiu. Stapanirea de sine incurajata la varste mai mici va fi un ajutor pretios in luptele spirituale de mai tarziu cu ispita desfraului (care nu este altceva decat invitarea la a renunta la stapanirea de sine si controlul ratiunii)
Mai jos puteti urmari un scurt videoclip despre modul in care Biblia incurajeaza pe crestin sa nu dea uitarii cele zece porunci.
Uimitoarea profetie a lui Iisus despre ziua de Sambata!
Ordinea zilelor săptămânii (așa cum sunt denumite zilele în diverse culturi) este ilustrată mai sus. Prima sărbătoare în istoria omenirii a fost într-o zi de sâmbătă.
Și în calendarele actuale ale diverselor culturi și popoare ziua de sâmbătă este marcată la fel, chiar dacă numerotarea anilor diferă.
În cea mai veche traducere integrală a Bibliei în limba română, porunca a patra din Decalog (cele 10 porunci) este cât se poate de clară:
laudat fie domnul.
Laudat fie Numele Lui in vecii vecilor!