Iesiti din Babilon? Dar Babilonul, cetatea antica, nu mai exista! Care sa fie semnificatia atunci?
Iesiti din Babilon are in centru cuvantul babilon care inseamna confuzie. Episodul construirii turnului Babel (Geneza cap.11) ne ajuta la deslusirea acestui termen din punct de vedere spiritual. Constructorii turnului Babel se razvratisera fata de Dumnezeu. Planul divin era ca oamenii sa se inmulteasca si sa stapaneasca tot pamantul (Genesa 1:28 si 9:1). In Genesa 11:4 ni se spune ca planul constructorilor era sa faca “un turn al carui varf sa atinga cerul, si sa ne facem un nume, ca sa nu fim imprastiati pe toata fata pamantului“. Ultima parte a versetului subliniaza acea veche atitudine anti christica, impotriva lui Dmnezeu si a planurilor Sale.
Iesiti din Babilon aplicat poporului evreu
In cartea profetului Isaia 52:11 gasim urmatorul indemn: “Plecati, plecati, iesiti din Babilon! Nu va atingeti de nimic necurat! Iesiti din mijlocul lui! Curatiti-va, cei ce purtati vasele Domnului!” O lectura atenta a intregului capitol va evidentia faptul ca acea chemare nu se aplica doar in sens literal, dat fiind faptul ca evreii au fost robi in Babilon, ci aplicatia era si este una spirituala. Trebuie amintit de asemenea ca finalul capitolului 52 si urmatorul capitol, Isaia 53, vorbesc despre Mesia, Robul Domnului, pe care nu aveau sa-L recunoasca si sa-L primeasca ca Domn si Mantuitor decat cei care au iesti din Babilon, in sens spiritual: adica cei care au acceptat sa se desparta de tot ce inseamna intuneric spiritual in gandire si fapta (obiceiuri pagane, nebiblice, trasaturi de caracter diabolice). Chemari asemanatoare gasim si in cartea profetului Ieremia 50:8; 51:6,45 si Zaharia 2:6,7. Toti profetii din Vechiul Testament au facut acelasi apel catre poporul evreu, chiar daca limbajul folosit a fost diferit.
Iesiti din Babilon si Ekklesia
Termenul de “biserica” din limba romana vine din latinescul “basilica“. In limba greaca insa, limba in care a fost scris Noul Testament, termenul este “ekklesia” (gr. ἐκκλησία). Termenul din greaca este format din doua parti: (1) prepozitia “ek”, care inseamna din, de la, departe de, afara din si (2) verbul “kaleo”, care inseamna a chema, a invita, a striga. Etimologic asadar, ekklesia insemna chemati din, chemati afara din, chemati departe de. Aceasta definire este foarte importanta pentru a intelege ca ekklesia nu are de-a face cu cladirile pe care le numim biserici, ci cu oameni care sunt chemati de Dumnezeu sa iasa din grupul majoritar al celor care nu-L cunosc pe Dumnezeu. Ekklesia este sinonim cu chemarea iesiti din Babilon. Biserica nu inseamna cladiri sau institutii ci oameni nascuti din nou (Ioan 3:1-6). Daca intr-o cladire se aduna oameni care nu sunt nascuti din nou, chiar daca pe cladire scrie cuvantul Biserica, acolo nu este cu adevarat o biserica (un grup al celor chemati din intuneric la lumina). Patriarhul Avraam a ascultat de chemarea lui Dumnezeu de a parasi cetatea Ur, insa el nu a parasit doar o cetate ci s-a despartit de idolatria care domina viata religioasa a acelei cetati. Nu este suficient sa parasesti doar fizic un anumit loc si Avraam a avut momente de slabiciune in care a mai dat pe fata “apucaturi babiloniene”. Apostolul Pavel citeaza apelul profetului Isaia in 2 Corinteni 6:17, dupa ce subliniaza ca intre Hristos si Belial nu poate fi nici o legatura, asa cum lumina nu poate sta impreuna cu intunericul.
Iesiti din Babilon si ultima etapa a istoriei crestinismului
Chemarea “Iesiti din Babilon” isi gaseste un ultim ecou in cartea Apocalipsei, a revelatiei, a descoperirii. In Apocalipsa 18:4 avem apelul solemn: “Iesiti din mijlocul ei [din mijlocul Babilonului], poporul Meu, ca sa nu fiti partasi la pacatele ei, si sa nu fiti loviti cu urgiile ei!”
Fiecare cautator sincer al lui Dumnezeu trebuie sa-si cerceteze viata si sa vada daca el face parte din ekklesia, din grupul celor care s-au despartit de tot ce e necurat, ca urmare a chemarii divine. Doar eticheta de crestin nu poate inlocui nevoia de a avea un continut asemantor lui Hristos in caracter si vietuire. Aplicarea acestui “iesiti din Babilon” trebuie sa atinga fiecare sfera a vietii noastre: cum ne purtam cu aproapele nostru, ce gandim, ce cumparam, ce programe vizionam, cum ne imbracam, ce mancam, cum folosim timpul liber, ce muzica ascultam etc. Toate aceste elemente vor “striga” daca noi am iesit cu adevarat din Babilon sau ne simtim foarte bine in Babilon. Iesirea aceasta din Babilon nu se poate face complet in cateva minute, ore. Ea este un proces dependent de lumina pe care suntem gata sa o primim de la Dumnezeu. Nimeni nu este pregatit sau dispus sa lepede ceva pentru care ratiunea nu are inca suficiente dovezi ca acel ceva este gresit, apartine intunericului spiritual. Fiecare pas facut spre Cel care este Lumina, ne va ajuta sa primim mai multa lumina, sa fim fii ai Luminii.