Psihologia si crestinismul

Psihologia si crestinismul – un alt cal troian infiltrat in gandirea crestina




Psihologia si pericolele ei (dati click pe titlul anterior pentru a vizualiza un material de 16 pagini pe aceasta tema) – Psihologia este un domeniu de studiu care atrage un numar mare de persoane. Multi insa pasesc pe un teren minat, necunoscandu-i pretentiile exagerate sau abordarile care se contrazic cu Biblia. Materialul de fata este o traducere selectiva din limba engleza care abordeaza problematica delicata a acestei asa numite stiinte.

 

Psiho-erezia - carte si autori - Psihologia si crestinismul

 

In paralel cu dezvoltarea miscarii advente, condusa de Dumnezeu, s-a dezvoltat psihologia moderna – o incercare de a cunoaste, explica si trata mintea si comportamentul omului fara recunoasterea si ajutorul lui Dumnezeu, ignorand si revelatia scrisa (Biblia). De asemenea, ceea ce astazi se numeste psihologie crestina, nu este altceva decat un amalgam de paganism / ocultism si Biblie, cu toate pericolele derivate dintr-o asemenea combinatie. Mai jos enumeram cativa dintre pionierii psihologiei moderne, prin care printul intunericului a indepartat oamenii de la cunoasterea adevaratului Dumnezeu.

Franz Mesmer (1734-1815) teoria lui despre magnetism a stat la baza hipnozei

Gustav Theodor Fechner (1801-1887) pionier al psihologiei experimentale, devine ateu, desi tatal lui fusese pastor.

Wilhelm Wundt (1832-1920) considerat parintele psihologiei experimentale

Sigmund Freud (1856-1939) socotit parintele psiho-analizei, considera ca Dumnezeu este o iluzie, desi provenea dintr-o familie de evrei hasidici.

Carl Jung (1875-1961), al carui tata era pastor al unei comunitati rurale, a fost martor in copilarie la experientele spiritiste ale mamei sale (vizitata noaptea de duhuri). Spre deosebire de Freud care nega existenta lui Dumnezeu, Jung avea vederi panteiste. Conceptiile sale nebiblice despre spiritualitate s-au reflectat si in stilul sau de viata, fiind un poligam declarat.

Psihologia si crestinismul nu sunt incompatibile, atata timp cat se doreste cunoasterea omului prin prisma revelatiei biblice si in armonie cu aceasta. Nimeni nu cunoaste mai bine mecanismele mintii umane decat Cel care a creat faptura noastra si cei pe care El i-a inspirat sa adreseze mesaje semenilor. Ioan Botezatorul, spre exemplu, a fost un bun cunoscator al mintii si comportamentului uman, dar nu a apelat la scrierile lui Aristotel (de ex De Anima – tr. Despre suflet) sau Platon pentru a intelege mintea si sufletul omenesc.

“Cu o putere de pricepere luminata de Duhul Sfant, Ioan studia caracterul oamenilor ca sa stie cum sa ajunga la inima lor cu solia cerului.” HLL 102 orig.

Studierea psihologiei moderne, insa, inseamna expunerea la teorii inventate de persoane care au lepadat adevarul Scripturii si care sunt socotiti parinti ai psihologiei moderne. Acesti oameni l-au avut ca mentor pe printul intunericului si au fost inspirati de acesta in studiile si scrierile lor.

“În aceste zile, când scepticismul și necredința ni se prezintă atât de des îmbrăcate în hainele științei, trebuie să fim pregătiți la fiecare pas. Prin aceste mijloace, marele nostru adversar înșeală mii de oameni, pe care îi determină să slujească propriei sale voințe. Avantajul pe care îl are de pe urma științelor, a acelor științe care se ocupă de mintea umană, este imens. În acest domeniu, el se strecoară asemenea unui șarpe, pentru a distruge lucrarea lui Dumnezeu. Această manieră de infiltrare, prin intermediul științelor, este bine gândită. Satana se apropie de oamenii acestei generații pe o cale și mai directă, prin intermediul frenologiei, psihologiei și mesmerismului, iar utilizarea unor asemenea mijloace va caracteriza eforturile sale până aproape de încheierea timpului de încercare. În acest fel, mii de minți omenești au fost și sunt otrăvite și conduse la necredință.

Exercitate într-un cadru legitim, ele sunt folositoare, dar Satana și agenții săi puternici le utilizează pentru a înșela și distruge sufletele. Principiile și tehnicile sale sunt acceptate ca fiind inspirate de Dumnezeu și, în felul acesta, Satana își primește închinarea dorită. Lumea, despre care se presupune că beneficiază atât de mult de pe urma frenologiei și a magnetismului animal, nu a fost niciodată atât de pervertită cum este acum. Prin intermediul acestor științe, este nimicită virtutea și se pun temeliile spiritismului.” 1 MCP 19,20

2 thoughts on “Psihologia si crestinismul

  1. Pacea Domnului ! Nu am găsit articolul tradus din limba engleză Psihologia şi creştinismul ! Unde îl pot găsi ? Mulţumesc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.