Semnificatia Pastelui – originile sarbatorii
Semnificatia Pastelui este strans legata de originea acestuia. Prima referinta din Biblie care ne informeaza cu privire la aceasta sarbatoare o gasim in cartea Exod (Iesirea) la capitolul 12. Dumnezeu a instituit aceasta sarbatoare pentru poporul evreu cu ocazia celei de a zecea plagi prin care egiptenii au fost loviti datorita refuzului de a le permite evreilor sa plece pentru a se inchina lui Yahweh, singurul Dumnezeu adevarat. In calendarul religios iudaic, sarbatoarea Pastelui era prima sarbatoare. Evreii trebuiau sa aduca jertfa un miel sau un ied fara cusur, de parte barbateasca, de un an (Exod 12:5). Mielul era ales in ziua a zecea a lunii Nisan si era jertfit doar in ziua a patrusprezecea a lunii (14 Nisan), indiferent de ziua saptamanii (marti, joi, duminica etc). (Exod12:6) Dupa ce mielul era jertfit, se lua din sangele sau si se ungeau stalpii usilor si pragul de sus. (Exod 12:7) Acea ungere a usilor servea ca un semn de deosebire intre casele evreilor si cele ale egiptenilor in noaptea in care intaii nascuti ai egiptenilor aveau sa fie omorati. (Exod 12:13) Timp de sapte zile, dupa 14 Nisan, evreii trebuiau sa manance azimi (paine nedospita), fermentarea fiind un simbol al pacatului. (Exod 12:18,19) Semnificatia Pastelui era una profunda pentru fiecare evreu: amintea fiecaruia de izbavirea din robia egipteana si de crutarea evreilor in noaptea in care intaii nascuti ai egiptenilor au fost omorati. Acea crutare avusese loc in virtutea jertfei de Paste: sangele mielului jertfit era un simbol al viitoarei jertfe a lui Iisus Hristos, Mielul lui Dumnezeu care avea sa fie jertfit pentru pacatele noastre. Fara acest sange ispasitor noi toti suntem sortiti mortii.
Semnificatia Pastelui – raportarea lui Iisus la aceasta sarbatoare
A sarbatorit Domnul Iisus aceasta sarbatoare? Bineinteles. S-a nascut intr-o familie de evrei, asa cum preciza profetia. A fost circumcis cand era mic, asa cum Dumnezeu poruncise tuturor evreilor sa faca incepand cu generatia lui Avraam. Parintii lui Iisus se duceau la Ierusalim in fiecare an, la sarbatoarea Pastelui. La varsta de 12 ani, Iisus a participat si El la aceasta sarbatoare. Era varsta la care toti baietii erau primiti in randul tinerilor evrei (Luca 2:41, 42). Incepand cu aceasta varsta copiii erau numiti fii ai legii si fii ai lui Dumnezeu. De asemenea, incepand de la aceasta varsta li se cerea sa participe la sarbatorile religioase. Si in timpul lucrarii Sale publice Domnul Iisus a participat la sarbatoarea Pastelui. Participarea Sa nu a fost una pasiva ci S-a ridicat impotriva unor abuzuri care aveau loc la Templu. Animalele care urmau sa fie jertfite erau vandute la suprapret. Tranzactii abuzive aveau loc si in legatura cu schimbul valutar. Parte din toate acele profituri mari ajungea in buzunarele preotilor. Rasturnarea meselor si izgonirea vanzatorilor din Templu de catre Domnul Iisus a infuriat acesti lideri religiosi si i-a convins ca stau in fata Unuia care trebuie oprit inainte ca ei sa-si piarda toata influenta asupra poporului.
Semnificatia Pastelui – trecerea de la sarbatoarea evreiasca la sacramentul Sfintei Cine
Intr-o joi seara, inainte de Vinerea crucificarii, Domnul Iisus a facut o lucrare speciala. Profetul Daniel a fost inspirat sa scrie despre Mesia ca dupa trei ani si jumatate de slujire publica “va face sa inceteze jertfa si darul de mancare.” (Daniel 9:27) Asadar, in momentul in care Iisus Hristos avea sa fie jertfit ca un miel pentru pacatele lumii, toate sarbatorile ceremoniale iudaice aveau sa inceteze deoarece ele prefigurau marea jertfa profetizata in scrierile Vechiului Testament (desfiintarea sistemului ceremonial fiind simbolizata si prin ruperea perdelei de la Templu, care despartea cele doua parti ale sanctuarului – Matei 27:50, 51) . La Cina cea de taina, cum mai este numita, Iisus a randuit un alt mod in care cei credinciosi sa comemoreze lucrarea Sa. Atunci cand le-a spalat picioarele ucenicilor, le-a poruncit sa faca si ei la fel in viitor. (Ioan 13:14,15) Dupa aceasta pregatire spirituala, pentru ca spalarea picioarelor simboliza iertarea(Ioan 13:4-10), Iisus le-a dat ucenicilor must si azimi, spunand ca ele simbolizeaza trupul si sangele sau jertfite pentru noi. (Luca 22:17-20) Din acel moment crestinii nu au mai adus miei ca jertfa ci au comemorat jertfa si invierea Mantuitorului prin spalarea picioarelor si impartasirea cu azimi si must. (1 Corinteni 11:23-29) Semnificatia Pastelui era astfel imbogatita pentru ca sacramentul Sfintei Cine ii invata pe crestini ca dupa ce sunt iertati prin sangele ispasitor al lui Iisus, trebuie sa se angajeze in a trai o viata sfintita, de biruinta asupra pacatului, dupa modelul pe care l-a lasat Mantuitorul lor. (1 Ioan 2:6; 2 Ioan 6)
Invatatorii crestini de astazi recunosc faptul ca jertfirea mieilor, asa cum avea loc cu ocazia Pastelui iudaic, nu mai este necesara: “Asadar, crestinii nu sunt datori sa taie miei de Pasti, ci sa depuna tot efortul pentru a se impartasi cu Trupul si Sangele lui Hristos in cadrul Sfintei Liturghii.” (puteti lectura tot articolul din care citam dand click pe textul anterior) . Doar evreii care nu L-au primit pe Iisus Hristos ca Mesia au continuat sa mai jertfeasca mieii cu ocazia Pastelui si a altor sarbatori ceremoniale. Pentru ei semnificatia Pastelui a ramas limitata, in umbra, deoarece Lumina lumii a venit la ai Sai, dar “ai Sai nu L-au primit” (Ioan 1:11).
Pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine semnificatia Sfintei Cine si pregatirea pentru acest sacrament, care inlocuieste sarbatoarea Pastelui pentru crestini, va recomandam vizionarea mesajului urmator (“Este vremea Cinei” – mesaj prezentat de Andrei Orasanu):
Elemente pagane in serbarea Pastelui astazi
Atunci cand se compara ce spune Biblia despre Paste si ce fac oamenii astazi cu aceasta ocazie, se vor remarca multe diferente. Ce legatura are iepurasul si ouale cu sarbatoarea Pastelui, asa cum este ea descrisa in Biblie? De unde vin aceste elemente si cum au fost ele adoptate in crestinism? In materialul video de mai jos veti gasi raspunsuri la aceste intrebari.
Pentru cei care iubesc muzica, postam aici un cantecel cantat de o fetita de 3 anisori, in limba engleza, despre Iisus, Mielul care a fost jertfit pentru pacatele intregii lumi: